SumoPaint online képszerkesztő

Ha valami többre, mélyebbre vágyunk, mint amit az egy-két kattintásra alapozó, webes képszerkesztők (vagy inkább effektezők) többsége kínál, akkor a SumoPaint fotószerkesztő az egyik kézenfekvő választás.

SumoPaint online képszerkesztő elérhetősége: https://www.sumopaint.com/home/#app

Ha valami többre, mélyebbre vágyunk, mint amit az egy-két kattintásra alapozó, webes képszerkesztők (vagy inkább effektezők) többsége kínál, akkor a SumoPaint az egyik kézenfekvő választás. A szoftver regisztráció nélkül használható, sőt akár gépünkre is letölthető és telepíthető, némi diszkrét reklámért cserébe.

A kezelőfelülete semmi meglepetést nem tartogat, a szokásos Photoshop elrendezést mutatja, sőt még ikonjai kinézetét is e nagy “szellemi vezetőhöz” szabták. A munkafelület sajnos nem rendezhető át – az eszközpalettát leszámítva – és 18 menünyelve közül a magyar is kimaradt. Nagyobb baj, hogy a maszkolás is, de a SumoPaint ezt leszámítva a komolyabb online képszerkesztők közé tartozik. Van rétegkezelés az elmaradhatatlan réteg effektusokkal, összehatásmódokkal együtt, a kijelölés többféleképpen alakítható, kapunk még akár klónozó eszközt is, az szűrők pedig elég sokszínűek és az előbb említett rétegeknek köszönhetően kreatívan használhatjuk őket, nem csak egyszerűen a képre húzva.

Az eszközök közül kedvencem az egyedi Symmetry Tool és a különféle csillag (Star) ecsetek, melyekkel szinte egy vonással készíthetünk különböző stílusú, többágú csillag alakzatokat, vagy mandalához hasonló elvont ábrákat.