Pixlr online képszerkesztő

Aki nagyobb tétben szeretne játszani a fotószerkesztés rulettkerekénél, annak ott a flash-alapú Pixlr Editor, hasonló kezelőfelülettel mint a profi szerkesztők. Bal oldalt az ismert editorokból kölcsönzött függőleges eszköztár, jobbra a fontosabb szerkesztő paletták sorakoznak. Aki használt már Photoshopot, az nyomban eligazodik majd itt is. Ezek a paletták bátran átrendezhetők a munkafelületen, vagy eltüntethetők ha nincs rájuk szükség.

Pixlr online képszerkesztő: https://pixlr.com/

pixlr_kepszerkeszto_editor

A szoftver sava-borsát azonban a haladóknak szánt szolgáltatások adják, mint a rétegek kezelése, vagy a maszkolás, sőt egy egyszerű History palettát is találunk mellettük. Persze nem kell Photoshop szintű lehetőségekre gondolnunk, de segítségükkel igen komoly szerkesztési műveleteket valósíthat meg a hozzáértő.

Vannak zavaró vonásai is a szoftvernek, például az időnkénti lassúsága. Nagyobb fotók esetén sokszor hosszú másodperceket kell várnunk például egy filter beállítás kiszámolására, és itt nem egy, hanem inkább többször tíz másodpercre gondolok. A másik zavaró vonása, hogy bár sok haladó eszközt is tartalmaz, sok lényegtelen, kevésbé használhatóval hígították fel, ezért elsőre sokszínűnek tűnik, pár óra használat után viszont nagyon kiismerhető és profik, vagy komolyabb haladók számára kevésnek tűnhet.

pixlr_kepszerkeszto_express

Kicsit olyan a Pixlr mint ha külön vennénk meg a hozzávalókat a vasárnapi ebédhez és magunk főznénk belőlük ahelyett, hogy előre gyártott fagyasztott készételt tálalnánk. A Pixlr Editorban sok minden adott, hogy komolyan feldobjuk fényképünket, de nem árt egy kis előképzettség, hogy mindebből kikotyvasszuk magunknak a főfogást. Ha ez nem megy, akkor ott a “gyorsfagyasztott kaja”, az egyszerűbb képeffektező szerkesztők, amit akár a testvérével a Pixlr Expressel is elérhetünk. Ha ezt választjuk a belépő oldalon, akkor csak az alap funkciókat kínáló szerkesztőt kapunk, melynél sok tucat előre gyártott effektust húzhatunk fotónkra, vagy egy-két csúszka tologatásával állíthatjuk be a kinézetét, de szöveggel vagy kis ábrákkal, keretekkel is megtűzdelhetjük. Szóval a Pixlr nem is egy szoftver, hanem kettő. Egy a haladóknak (Editor), egy a kezdőknek (Express).

Ha regisztrálunk az oldalon, saját tárhelyet és fiókot is kapunk képeinknek, de a bejelentkezés nem kötelező, mindkét szoftver enélkül is korlátozás és fizetség nélkül használható, ráadásul még reklámokkal sem zaklat.

A Pixlr-ből ingyenes Android és iOS változat is letölthető.

Ami tetszett…

  • kezdőtől a haladóig mindenkinek ajánlott
  • rengeteg előre gyártott effektus (Express)
  • rétegek kezelése (Editor)
  • maszkolás (Editor)
  • History paletta (Editor)
  • hagyományos, megszokott kezelőfelület (Editor)
  • nincs reklám

És ami nem…

  • gyakran lassú (Editor)
  • sok “töltelék” funkció (Editor)

Pixlr tippjeinket itt találod.

Budai Petur