Picmonkey képszerkesztő képernyőkép

PicMonkey online képszerkesztő

A PicMonkey online képszerkesztő jobbára kezdőknek ajánlott, könnyen kezelhető szoftver, mely rengeteg ötletes retusálási műveletet ad, például szakáll rajzolás, vagy smink felvitele. Készíthetünk vele fotó kollázst és kreatív (szöveges-clipartos) képeket is.

Képszerkesztő elérhetősége: (https://www.picmonkey.com)

Maga a megtestesült hipszterség egy online, flash-alapú képszerkesztőbe öntve. A kezelőfelülete laza, modern, letisztult, sőt akár szépnek is nevezhetjük, de nem csak kinézetre oké, de a kezelés is egyszerű, mindenütt könnyen eligazodunk. Látszik, hogy okostelefonos, vagy inkább tabletes használatra is optimalizálták. Nagy segítség, hogy a legfontosabb képszerkesztő műveletek, mint a vágás, élesítés, forgatás, átméretezés, világosság, kontraszt és színek egy különálló (Basic Edits) szekcióban található. Sőt, aki rábízza magát a szoftverre, az egygombos automatikus képkorrekciót is nyomhat. Minden más látszólag egyértelmű csoportokba van rendezve, így megtalálhatók itt a fotó effektusok, az arcretus szolgáltatások, a szöveg eszköz, a clipartok, keretek és textúrák.

Picmonkey képszerkesztő képernyőkép
Képernyőkép a Picmonkey online képszerkesztő programból

Ez mind szép és jó, a probléma ott kezdődik, amikor ezekben a jól rendszerezett csoportokban akarjuk megtalálni a nekünk való eszközt. Némelyikben nagy a kavarodás. Ilyen például az effektusok csoportja. Rengeteg van belőlük és meg kell tanulnunk, pontosan mit is rejtenek a sokszor nem egyértelmű neveik, és a szép, de nem mindig beszédes előnézeti képeik. Ha egy határozott elképzelésed van mit szeretnél nem biztos, hogy könnyen megtalálod az ömlesztett előnézeti képek színkavalkádjában. Gyakran olyan lesz a képszerkesztés mint a céltalan szörfölés a weben. Lépkedsz a rengeteg képeffektus között és “pofára” kiválasztasz egyet-egyet, aztán ha tetszik amit látsz, akkor megtartod, és lett egy effektezett képed.

Pedig a kezelés egyértelmű, ha kiválasztottál valamit nem csak azt adhatod meg, hogy mennyire legyen hatással a képre, de több beállítását is módosíthatod. Sőt egy ecsettel szelektíven is felfestheted a kép egy részére az adott effektust. Sokkal több van a PicMonkeyban, mint ami elsőre látszik.

Szuper ötlet volt a készítők részéről a témák szerinti szerkesztés. Ha például képregényszerűvé, vagy horrorisztikussá, netán romantikussá szeretnénk tenni a fotónkat, csak rákattintunk a kívánt témára és kigyűjtve megkapjuk az adott hangulatot képre varázsoló fontosabb effektusokat, kreatív eszközöket.

A PicMonkey egy fotó editor, és egy kollázs készítő részt tartalmaz, melyek szorosan együttműködnek, egy kezelőfelületről indíthatók. Mindkettő ingyenes, legalábbis ha megelégszünk a szoftver 2/3-ával. Egy része ugyanis (a korona ikonnal jelöltek) csak fizetős szolgáltatásként érhető el, de beetetésként azért kipróbálhatjuk, sőt egy hétig ingyen is megkapjuk ha regisztrálunk.

Ha valaki mobilján akarja tudni a PicMonkey egyszerűbb verzióját, iOS és Android verzióban is letöltheti.

Ami tetszett…

  • egyszerű, átlátható kezelőfelület
  • nagyon sok effektus
  • témák szerinti képhatások
  • effektus ecset
  • a képszerkesztő többet tud, mint amennyi elsőre látszik

És ami nem…

  • nagyobb képeknél némileg belassulhat
  • nehéz megtalálni a kigondolt effektust
  • egy része nem ingyenes

Budai Petur