Befunky képszerkesztő képernyőkép

BeFunky online képszerkesztő

Alap fotó editor, kollász szerkesztővel kreatív sablonokkal és fotó részleggel, ahol egy szép kezelőfelületen az egyszerűbb műveletek végezhetők el vele.

BeFunky képszerkesztő elérhetősége: https://www.befunky.com/

A PixMonkeyhoz nagyon hasonló, leegyszerűsített, jól átlátható, flash-alapú kezelőfelület, csak ezúttal sötétebb tónusban. A komorság azonban inkább lazaság, ráadásul kevésbé csiricsáré kinézte miatt itt egy fokkal könnyebb megtalálni amit akarunk. Ennek köszönhetően egy kicsit “szárazabb” is, de az borból se egy rossz választás.

Befunky képszerkesztő képernyőkép
Képernyőkép a Befunky online képszerkesztőből

A szoftver alap felépítése viszont nagyon hasonló, de fogalmam sincs ki másolt kit. Mindenesetre itt is ugyanolyan csoportokba rendezve találjuk a főbb szolgáltatásokat, kezdve a legfontosabb képmódosító eszközök tömegétől, az arcretus eszközökön és effektusokon át a keretekig, kivágásokig, grafikákig, szöveges eszközig és textúrákig tart a sor, melyek jó része az említett szoftverhez hasonlóan csak fizetős szolgáltatásként (BeFunky Plus) érhető el, de demóként kipróbálhatjuk mit hagyunk ki ha nem vesszük meg. Nem számoltam, de ránézésre például az effektusok nagy része a Plus csomag része, a művészi (festmény rajz) hatásokért pedig minden esetben fizetnünk kell.

Amiben megpróbál felnőni a nagyokhoz, az a rétegkezelés. Rögtön a szerkesztőmenü elején megkapjuk ezt a szolgáltatást. Csak alap funkciókat tartalmaz, de összhatásmódokkal, vagy átlátszósággal keverhetjük egymással a rétegeket, sőt ha maszkolást nem is, azért kivágási lehetőséget kapunk, így egy képdarab is a másik fölé helyezhető. Az összetettebb beállításokhoz automatikus magyarázó szöveg, vagy tipp jelenik meg (angolul).

A képszerkesztő mellett egy kollázskészítőt és egy Designert is tartalmaz a BeFunky. Előbbivel több képet tehetünk különböző alakzatokban egymás mellé, utóbbival pedig különféle kreatív tartalmakat (meghívót, üdvözlőkártyát, plakátot, étlapot, Facebook/Youtube fejlécet stb.) tervezhetünk. Ehhez gyönyörű, modern sablonokat kínál fel a szoftver, és bár ezek egy része is fizetős, az ingyenes tartalom között is ütős előre gyártottakat találunk, melyek minden egyes része átszerkeszthető. Talán meglepő, de a BeFunky igazi erőssége inkább ez. Ha bármi ilyesmire adjuk a fejünket, akkor nyilvánvaló választás lehet az online képszerkesztők tengerében.

Ha minden porcikáját szeretnénk kipróbálni a képszerkesztőnek, akkor havi 2,91 dollárért fizethetünk elő a Plus verzióra.

Ami tetszett…

  • átlátható, letisztult kezelőfelület
  • rengeteg alap képjavító eszköz
  • egyszerű rétegkezelés
  • szép kreatív sablonok a Designer részében
  • automatikus tippek
  • History paletta

És ami nem…

  • kicsit távolságtartó kinézet
  • sok szolgáltatásért fizetnünk kell

Budai Petur